Київ, вул. К. Білокур, 6 офіс 21.
Viber: +380638404162

Реалії сьогодення в умовах пандемії Covid 19 змінюють наш звичний уклад. Карантин різко звузив межі нашого звичного життя. Обмежено переміщення, руйнуються плани, багато хто зазнає фінансових збитків, страху і тривоги за здоров’я та життя близьких.

Все це виснажує наші психічні ресурси. Не завжди спрацьовують психологічні захисні механізми навіть у цілком благополучних людей. Кожен з нас має щоденні труднощі, з якими ми навчилися справлятися. Але за умов обмежень не спрацьовують механізми, які до цього компенсували проблеми. Наприклад, спілкування на роботі, кава з друзями, клуби, концерти, розваги, прогулянки, шопінг, косметологи та масаж та ін. – це все могло нас наповнювати.

Сім’ї бувають не готові за боргом проводити час разом. Батьки перебувають у розгубленості від того, що не знають як угамувати енергію дітей, або що робити в умовах “надлишку” спілкування. Самотні люди можуть почуватися ще самотнішими. А пари відчувають напругу у спілкуванні, і частіше сваряться. Наростаюча тривога через новини обрушується частіше на домашніх.

Що можна зробити:

  1. Запам’ятати правило: “Де дефіцит – там і ресурс”. З мінусу зробити плюс. Багато вільного часу – зроби те, що давно відкладав. Можна зробити сімейний перегляд фільмів. Діти дуже оцінять, якщо ви нарешті, що-небудь з ними змайструєте або пограєте. А щоб у цього процесу була будь-яка організація – розпорядок дня має бути обов’язковим. Прочитайте цікаві статті про виховання і тут же можете застосувати на практиці.
  2. Визначте собі комфортну зону. Територіальну та тимчасову. Наприклад, ви можете оголосити домашнім, щоб протягом 2 годин вас не турбували. Зони потрібні і дорослим, і дітям. Старші діти та підлітки можуть поділити простір, де вони зможуть приділити увагу собі.
  3. Будуйте плани на майбутнє.
  4. Щоб уникнути сильної тривоги, повторюйте собі ще одне гарне правило: “Роби що повинно і будь що буде”. Це означає, що якщо ми не можемо контролювати все на світі, то можемо контролювати те, що від нас залежить: виконувати рекомендації ВООЗ – мити та обробляти руки та поверхні предметів, захисні маски, мінімізувати контакти та ін. Якщо у вас вже були напади паніки, симптоми тривожно-фобічного розладу, депресії – зверніться спочатку дистанційно до свого лікаря. Працюйте зі своїми думками. Наші думки визначають емоцію, а емоція впливає на викид тієї чи іншої речовини – гормону чи нейромедіатора, що у свою чергу через ланцюжок змін формує імунну відповідь.
  5. Здоров’є фізичне. Провітрюйте приміщення, пийте чаї, що зміцнюють імунітет, закуповуйте стратегічно важливі і корисні продукти для підтримки хорошого самопочуття.
  6. Якщо є потреба, зв’яжіться з психологом по скайпу